Časopis Kúpele z vydavateľstva Herba

byť zdravší, krajší a spokojnejší s našim časopisom....

• Zväčšiť veľkosť písma
  • Predvolená veľkosť písma
  • Zmenšiť veľkosť písma

Chodiť do kúpeľov je náš rodinný rituál

E-mail Tlačiť PDF
Najmä ženy myslia viac na svoje zdravie a vyberajú sa do kúpeľov s priateľkou a čoraz častejšie s mamou, aby si našli čas pre seba. Herečka Soňa Valentová (62) a speváčka a muzikálová herečka Katarína Hasprová (36), mama a dcéra, na seba čas majú, bývajú spolu v jednom dome, a to, že chodia spolu aj do kúpeľov, je ich rodinným rituálom…

Piešťany sa pre vás obe spájajú s kúpeľmi a potom aj s predstaveniami v Dome umenia. Kedy ste vyskúšali kúpele prvý raz?

Soňa: Do Piešťan sme prišli prvý raz spolu s manželom a deťmi v lete počas divadelných prázdnin pred tridsiatimi rokmi. Bývali sme vtedy v novom hoteli Balnea Splendid, deti sa kúpali v bazéne... Bol to vynikajúci oddych. Po manželovej operácii žlčníka sme niekoľkokrát boli v Bardejove, potom opäť v Piešťanoch, vyskúšali sme aj Bojnice a Dudince a opäť sme sa vrátili do Piešťan.

Našli sme si pre seba Thermiu Palace. Vyhovuje nám vnútorný pokoj, atmosféra, ktorú hotelu dodáva secesná architektúra, elegancia najmä v reštaurácii a v kúpeľoch Irma, ktoré sú čistučké a štýlové. V kaviarni mi trošku chýba čaro iluminácie. Možno by stačila maličkosť, večerné osvetlenie alebo nádherné kreslá... A že sa to dá, sme nedávno videli v novom hoteli Štefánik na Myjave.

Myslím to úprimne. Len ten, kto má rád určité prostredie, dokáže upozorniť na to, čo by sa dalo ešte vylepšiť.

Katka: Piešťany poznám od detstva. Už vtedy sme aj so setrou chodili na niektoré procedúry, ale nebrala som to liečebne.

Bola to pre mňa dovolenka s rodičmi s takým zvláštnym nádychom. Pamätám si, že ešte za socializmu bol oproti hotelu Splendid Tuzex s rôznymi peknými vecami a dobrotami. A práve plyšového psíka a sladkosti sme ako deti dostali ako darček od arabského hosťa, ktorý býval na izbe vedľa nás.

Do kúpeľov chodíte pre liečivú vodu, bahno, procedúry. Ktoré z nich máte najradšej?

Soňa: Najdôležitejšími sú termálna liečivá voda a bahno, mám rada všetky procedúry s nimi. Kúpele majú úžitok z toho, že využívajú dary prírody. Pramene, tento Boží dar, sme dostali všetci. Je preto našou povinnosťou starať sa o ne a užívať ich tak, aby boli prospešné všetkým, a aby malo Slovensko čo ukázať aj svetu. Pred niekoľkými rokmi mi hrozila operácia chrbtice.

Pri jednom nakrúcaní som prechladla tak, že som dostala spazmus do nohy a začala som krívať. Nechcela som podstúpiť operáciu. Každoročná návšteva kúpeľov mi vďakabohu pomohla.

Katka: Absolvujem všetky procedúry. Celý rok je pre mňa fyzicky namáhavý, neustále tanec, cvičenie, pohyb, ktorý vo veľkej intenzite aj ničí. Tohto roku som si vytkla členok, natiahla šľachy a väzy, a v kúpeľoch už po týždni cítim úľavu. Veľmi obľubujem bahnisko v Irme.

Reklamný prúžok

Podobné články

Anketa

Na akých aktívnych kultúrnych aktivitách by ste sa počas pobytu v kúpeľoch zúčastnili?

Reklamný prúžok
Reklamný prúžok
Reklamný prúžok